Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Πώς να ρυθμίσετε τα χρέη στην εφορία με δέκα κινήσειςΣτη σημερινή οικονομική κρίση που χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τα χρέη τους ιδιαίτερα προς...
την εφορία είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι πολίτες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για να ρυθμίσουν τις οφειλές , να γλυτώσουν τα μέτρα αναγκαστικής κατάσχεσης άλλα και να μπορέσουν να αποκτήσουν φορολογική ενημερότητα.

Όπως γράφει το money-money.gr το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν οι οφειλέτες είναι να προσέλθουν στο τμήμα δικαστικού της εφορίας όπου ανήκουν. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχουν μαζί τους φορολογικές δηλώσεις που δείχνουν ότι το εισόδημά τους έχει περιοριστεί, χαρτιά που να αποδεικνύουν ότι είναι άνεργοι ή ότι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, καθώς τα στοιχεία αυτά θα επηρεάσουν τον αριθμό των δόσεων που θα κάνει ο έφορος.

Από τον έφορο εξαρτώνται πάρα πολλά πράγματα σε ότι αφορά τη ρύθμιση των χρεών.

Τα κριτήρια του εφόρου είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
- Οικονομική αδυναμία: 1 μέχρι 5 δόσεις
- Διασφάλιση οφειλής: μέχρι 4 δόσεις
- Προέλευση οφειλής: μέχρι 5 δόσεις
- Συμπεριφορά οφειλέτη: μέχρι 4 δόσεις
- Αιτία για την οποία ζητείται η διευκόλυνση: μέχρι 4 δόσεις
- Κρίση (αιτιολόγηση) προϊστάμενου: 1 μέχρι 4 δόσεις

Σε γενικές γραμμές η ρύθμιση περιλαμβάνει 15-16 δόσεις ενώ μπορούν να φθάσουν και τις 24.

Τις τελευταίες ημέρες οι εφορίες έχουν πάρει οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών να είναι ελαστικές καθώς και το δημόσιο θέλει να εισπράξει χρήματα.

Όταν γίνει η ρύθμιση ο οφειλέτης θα πρέπει οπωσδήποτε να πληρώσει την πρώτη δόση αλλά και το παράβολο το ύψος του οποίου εξαρτάται από το ύψος του χρέους. Υπολογίζεται με συντελεστή 0,5% κάτι που σημαίνει ότι για οφειλή 10.000 ευρώ, θα πληρώσει 50 ευρώ «καπέλο».

Με την ισχύουσα ρύθμιση υπάρχουν τρία πλεονεκτήματα τα οποία είναι σημαντικά:

- Δυνατότατα λήψης αποδεικτικό ενημερότητας χρεών προς το Δημόσιο.
- Αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
- Αναστολή ποινικής δίωξης του φορολογουμένου που ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.
Δημοσίευση σχολίου