Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

Ασύλληπτες κομπίνες σε Δήμους ερευνά το ΣΔΟΕΔήμαρχοι, επίορκοι και λαμόγια μπήκαν στο στόχαστρο της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για οικονομικές παρατυπίες και πρωτοφανή σκάνδαλα...


Αντιμέτωποι με πρωτοφανή σκάνδαλα ήρθαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, κατά τη διάρκεια των ελέγχων των παραστατικών με τις δαπάνες περισσότερων από 100 Δήμων σε όλη τη χώρα.
Οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φαίνεται πως είχαν επιδοθεί σε ένα άτυπο φυσικά διαγωνισμό «λαμογιάς», αφού τα εικονικά τιμολόγια και τα «μαύρα» ταμεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μέσω του ΣΔΟΕ ξεπερνούν κάθε προηγούμενο αλόγιστης σπατάλης και κακοδιαχείρισης.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις ενός Δήμου των Επτανήσων, όπου τα Χριστούγεννα του 2009 πέρασε δαπάνη για αγορά μελομακάρονων ύψους 9.000 ευρώ,σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά» ενώ σε δήμο της Δυτικής Ελλάδας είχαν προσλάβει μαέστρο για μαθήματα μουσικής, πληρώνοντας 100.000 ευρώ το μήνα για δύο μαθήματα την εβδομάδα!
Μια από τις υψηλότερες δαπάνες που ελέγχουν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ αφορά σε Δήμο της Αττικής, ο οποίος εμφανίζεται να ξόδεψε 3 εκατομμύρια ευρώ για τον καθαρισμό καταυλισμού Ρομά.
Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρεται και στο δήμαρχο Ιθάκης, ο οποίος κινδυνεύει με καθαίρεση, καθώς είναι η δεύτερη φορά που εμφανίζεται στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ, μετά το περίφημο ταξίδι μοντέλων με το δεσμευμένο σκάφος του. Σύμφωνα με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, διενεργείται προανάκριση μετά τις καταγγελίες ότι υπέβαλε ψευδή δήλωση κατά την ανάληψη των καθηκόντων του αποκρύπτοντας ότι υπήρχε σε βάρος του ποινική καταδίκη.
Επιπλέον, ο δήμαρχος οφείλει συνολικά 9,5 εκατ. ευρώ στη ΔΟΥ Αγίου Δημητρίου και τη ΙΒ' ΔΟΥ Αθηνών, από την οποία διατάχθηκε η κατάσχεση του μισθού του.
Σύμφωνα με πηγή από την Αστυνομική Διεύθυνση Αγρινίου, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ στη Δυτική Ελλάδα διερευνά ένα τεράστιο, με βάση τα καταγγελλόμενα, οικονομικό σκάνδαλο που αφορά δεκάδες δήμους της ευρύτερης περιοχής. Ελέγχονται οι πρώην (καταργήθηκαν με τον »Καλλικράτη ») δήμοι Οινιάδων, Μεσολογγίου, Ανακτορίου, Μενιδίου, Αιτωλικού, Παναιτώλιου, Πλατάνου, Νεάπολης, Παραβόλας, Μακρυνείας, Αμφιλοχίας και Αντιρρίου στην Αιτωλοακαρνανία. Επίσης οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ερευνούν τους πρώην δήμους Αποδοτίας. Αγρινίου, Ιναχού, Πυλλήνης, Αρακύνθου, Ναυπάκτου, Παρακαμπυλίων, Θέρμου, Αγγελοκάστρου, Μεδεώνος Παλαιρού, Αστακού, Χαλκείας, Φυτειών και Αλυζίας.
Πηγές του «Newsbomb.gr» επισημαίνουν ότι στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρέθηκαν αρχικά 25 δήμοι νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου διότι διαπιστώθηκαν ατασθαλίες με εικονικά τιμολόγια και παράνομες χρηματοδοτήσεις κοινοτικών έργων! Η έρευνα του ΣΔΟΕ ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες πολιτών αλλά και ύστερα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις που ανελάμβαναν την έκδοση χιλιάδων εικονικών τιμολογίων, προς διάφορες κατευθύνσεις για ανύπαρκτα έργα και υπηρεσίες, με κύριο στόχο την είσπραξη ΦΠΑ.
Χαρακτηριστική είναι υπόθεση με... ξεχορτάριασμα νεκροταφείου έκτασης μερικών δεκάδων μέτρων έναντι 100.000 ευρώ και παρόμοια έργα μικρού βεληνεκούς που αντί να πληρώνονται 500 – 1.000 ευρώ, χρηματοδοτούνται με εκατοντάδες χιλιάδες και τα χρήματα μοιράζονται μεταξύ δήμων και ιδιωτών, είναι χαρακτηριστικά. Οι μεγαλύτερες ατασθαλίες σημειώνονται με εταιρείες που υποτίθεται ότι προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες όπως εκπόνηση μελετών, διεξαγωγή διαγωνισμών κλπ. που πληρώνονται αδρά χωρίς να προσφέρουν το αντίστοιχο έργο.
Δημοσίευση σχολίου