Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

Τη Δευτέρα στο σκαμνί ο συνεργάτης του πρώην υπουργού Αρ. Παυλίδηpavlidis zaxariou 9-3-2013Η εκδίκαση της υπόθεσης που πολιτογραφήθηκε ως σκάνδαλο των «άγονων γραμμών» αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα στο...
Δ΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας με μοναδικό κατηγορούμενο για το αδίκημα της εκβίασης, τον άλλοτε στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού Αιγαίου, Αριστοτέλη Παυλίδη, Παναγιώτη Ζαχαρίου.
Η δίκη, που είναι πρωτοείσακτη,
 έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί χωρίς την παρουσία στο εδώλιο του κατηγορουμένου του πρώην υπουργού της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας - επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή-καθώς η Βουλή είχε πει «όχι» στην παραπομπή του κ. Παυλίδη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών και συμμετόχων.
Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία με το σχετικό πόρισμά της τασσόταν υπέρ της απαλλαγής του πρώην υπουργού Αιγαίου από το αδίκημα της εκβίασης. Αντίθετα, τα κόμματά της τότε αντιπολίτευσης, (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ), με τα δικά τους πορίσματα ζητούσαν να διωχθεί ο κ. Παυλίδης για ηθική αυτουργία σε εκβίαση και για παθητική δωροδοκία.
Το παραπεμπτικό βούλευμα
«Είναι εμφανές ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποίησε την θέση την οποία είχε, ...και σε συνδυασμό και με την ελευθερία κινήσεως που είχε εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού να ενεργεί για τις υποθέσεις αυτές, δημιούργησε μια υποδομή ικανή να του αποδίδει μεγάλα εισοδήματα. Περαιτέρω η υποδομή με την οποία δρούσε δεικνύει ότι ρέπει προς την τέλεση εκβιάσεων η οποία αποτελεί πλέον στοιχείο της προσωπικότητάς του».
Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην πρότασή του για τον Π. Ζαχαρίου, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Παναγιώτης Καψιμάλης, ο οποίος ζητούσε την παραπομπή του κατηγορουμένου σε δίκη.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών με βούλευμά του (581/2011) έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση και έδειξε στον άλλοτε στενό συνεργάτη του Αρ. Παυλίδη το εδώλιο, προκειμένου να δικαστεί για το κακούργημα της εκβίασης κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια σε βάρος του εφοπλιστή Φ. Μανούση.
Παράλληλα, το δικαστικό συμβούλιο διέταξε την διατήρηση των περιοριστικών όρων, της απαγόρευσης εξόδου και της καταβολής εγγύησης, που είχαν επιβληθεί στον κατηγορούμενο.
Αναλυτικότερα, τα μέλη του συμβουλίου και ο εισαγγελέας αναφέρονται στη συνάντηση που είχε επιδιώξει ο Φ. Μανούσης με τον πρώην υπουργό, προκειμένου να λάβει απαντήσεις για τη μεροληπτική στάση του υπουργείου υπέρ της πλοιοκτήτριας εταιρείας του πλοίου «Πηνελόπη», συμφερόντων της οικογένειας Αγούδημου».
Το διαμέρισμα της κόρης του Αρ. Παυλίδη
Όπως επισημαίνει το βούλευμα, ο πρώην υπουργός παρέπεμψε τον εφοπλιστή, για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε, στον κ. Ζαχαρίου.
Μετά την υπουργική προτροπή, ο κ. Μανούσης επικοινώνησε με τον κ. Ζαχαρίου, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι η λύση στο πρόβλημά του βρέθηκε υπό μια προϋπόθεση: «να εξασφαλίσουν (ο υπουργός και ο ίδιος) τα γεράματά τους και να καλυφθούν τα χρέη από το διαμέρισμα που πήρε στη θυγατέρα του ο υπουργός».
Σύμφωνα με την κρίση του δικαστικού συμβουλίου, ο στενός συνεργάτης του κ. Παυλίδη απέσπασε συνολικά από τον εφοπλιστή 657.000 ευρώ εκβιάζοντας τον με αντάλλαγμα τη συμμετοχή του στους διαγωνισμούς των άγονων γραμμών.
Παράλληλα, το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Παυλίδη, ο οποίος υποστήριζε ότι δεν χρειαζόταν να ζητήσει χρήματα από τον εφοπλιστή, επειδή ήταν οικονομικά εύρωστος, καθώς και ότι η επίσκεψη στο γραφείο του ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα.
Η δικαστική διαμάχη με τον Φ. Μανούση
Ωστόσο, παρά την άρνηση της Βουλής να ασκήσει δίωξη σε βάρος του κ. Παυλίδη ο τελευταίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, καθώς παραμένει ανοιχτή σε αστικά και ποινικά δικαστήρια η δικαστική του διένεξη με τον φερόμενο ως θύμα της εκβίασης εφοπλιστή, Φ. Μανούση, ο οποίος κέρδισε ήδη μια δικαστική "μάχη".
Ειδικότερα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε, με την 272/2013 απόφασή του, αγωγή που είχε καταθέσει ο κ. Παυλίδης σε βάρος του εφοπλιστή, διεκδικώντας ποσό 500.000 ευρώ ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου.
Ακόμη, στα αστικά δικαστήρια εκκρεμούν δύο αντίθετες αγωγές που έχουν κατατεθεί από τους αντίδικους και οι οποίες, μετά από μια αναβολή, έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στις 10 Απριλίου του 2014.
Στο ποινικό "μέτωπο" της δικαστικής διαμάχης εκκρεμούν δύο δίκες οι οποίες αφορούν μηνύσεις που έχουν υποβάλλει ο ένας εναντίον του άλλου, οι κ.κ. Παυλιδης και Μανούσης.
Οι υποθέσεις αυτές, μετά από αναβολές, αναμένεται να εκδικαστούν στις 4 Οκτωβρίου και στις 31 Μαΐου, στο Δ΄Τριμελές Πλημμελειοδικείο και στο Δ΄Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, αντίστοιχα.
Δημοσίευση σχολίου