Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

"Το ψέμα της Άνγκελα Μέρκελ"Το ψέμα της Άνγκελα Μέρκελ

Το «ψέμα» της Άνγκελα Μέρκελ κατήγγειλε ο πρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, το οποίο έγκειται, όπως υποστήριξε, στον ισχυρισμό ότι η δημοσιονομική λιτότητα είναι αρκετή για να διευθετηθεί η κρίση στην Ευρώπη.
«Η μέθοδος της Μέρκελ να σφίγγει τη ζώνη κατέστησε την Ευρώπη
ανορεξική», δήλωσε ο Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Ντι Τσάιτ".
«Είναι το ίδιο ψέμα με αυτό του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι η γερμανική Επανένωση δεν θα κόστιζε τίποτε σε κανένα», τόνισε και πρόσθεσε: «Η ώρα της αλήθειας θα έρθει για την Μέρκελ, όπως ήρθε για τον Κολ».
Ο Γκάμπριελ κατηγόρησε την καγκελάριο ότι δεν τήρησε το λόγο της, καθώς δεν επέτρεψε ποτέ να δει το φως της ημέρας το σύμφωνο ανάπτυξης, το οποίο υιοθετήθηκε ταυτόχρονα με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο.
«Δώδεκα μήνες αργότερα, τίποτε δεν έχει συμβεί. Η κα Μέρκελ είναι ειδική στο να μην σέβεται το λόγο της», σχολίασε.
Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, η Ευρώπη έχει ανάγκη από μέτρα ανάλογα με εκείνα που εφαρμόσθηκαν κατά την τελευταία ύφεση, το 2009: «αρωγές για τη μερική ανεργία, ένα συγκυριακό πρόγραμμα ανάκαμψης και προγράμματα απόσυρσης», εξήγησε.
Η Γερμανία οφείλει, σύμφωνα με τον ίδιο, να αποδεχθεί τον ρόλο της ως κύριου χρηματοδότη στην Ευρώπη επειδή οι Γερμανοί είναι «οι μεγάλοι κερδισμένοι της Ευρώπης».
Μετά τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος, «κερδίσαμε 500 δισ. ευρώ επιπλέον αυτών που δαπανήσαμε. Στο εξής οφείλουμε να επανεπενδύσουμε μέρος αυτού του ποσού, όπως θα έκανε οποιοσδήποτε συνετός επιχειρηματίας», πρότεινε.
 enikos.gr
Δημοσίευση σχολίου