Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

Τα ΑΦΜ μας στη …φόρα

Τα ΑΦΜ μας στη …φόρα
Στη δημοσιότητα δίνει το υπουργείο Οικονομικών τη φορολογική «ταυτότητα» ενός εκατομμυρίου φορολογουμένων. Δείτε πώς και πότε  

Με προσθήκη στη φορολογική νομοθεσία η οποία έγινε χθες το βράδυ με τροπολογία, επιτρέπεται η ανάρτηση στο διαδίκτυο μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων όλων των «επαγγελματικών
στοιχείων» των φορολογουμένων. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος –με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ανακοινωθούν- θα μπορεί να δει:
  1. Τον ΑΦΜ
  2. Το αντικείμενο εργασιών,
  3. Την ημερομηνία έναρξης εργασιών
  4. Την ημερομηνία λήξης εργασιών
  5. Την επαγγελματική εγκατάσταση των νομικών προσώπων, ή νομικών
Η νομοθετική διάταξη που ανοίγει τον δρόμο για τη δημοσίευση των ΑΦΜ έχει ως εξής:
«Επιτρέπεται μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας, συναρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.), η δημοσίευση του ΑΦΜ, του αντικειμένου των εργασιών, της ημερομηνίας έναρξης και λήξης εργασιών και της επαγγελματικής εγκατάστασης των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, καθώς και κάθε φυσικού προσώπου με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Η περαιτέρω χρήση των πληροφοριών του προηγούμενου εδαφίου γίνεται πάντοτε με την επιφύλαξη της τήρησης των διατάξεων για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (ν.2472/1997, Α’ 50), όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν»
Πριν από καιρό, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είχε ξαναθέσει . σε λειτουργία αντίστοιχη υπηρεσία. Τότε, για την ευκολία των επαγγελματιών, είχε ανοίξει μια ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxis, η οποία επέτρεπε στους χρήστες να αντλούν πληροφορίες για την «φορολογική ταυτότητα» των επαγγελματιών με τους οποίους επρόκειτο να συνεργαστούν. Όμως, η εφαρμογή έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης επιτήδειων οι οποίοι με ειδικό λογισμικό, κατάφεραν να υφαρπάξουν τα δεδομένα από τη ΓΓΠΣ. Πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις η ηλεκτρονική «κλοπή» ώστε η ΓΓΠΣ αναγκάστηκε να αποσύρει την ηλεκτρονική εφαρμογή παρά τις εντονότατες αντιδράσεις λογιστών, και επαγγελματιών οι οποίοι έχασαν ένα χρήσιμο «εργαλείο».


Δημοσίευση σχολίου