Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Φοροδιαφυγή: Η λίστα του ΣΔΟΕ με επώνυμους γιατρούς και δικηγόρους

Φοροδιαφυγή: Η λίστα του ΣΔΟΕ με επώνυμους γιατρούς και δικηγόρους
Με ξεκάθαρο μήνυμα μηδενικής ανοχής στη φοροδιαφυγή και ιδιαίτερα αυτήν που προέρχεται από τις οικονομικά δυνατότερες κοινωνικές ομάδες συνεχίζεται το «σαφάρι» του ΣΔΟΕ με μεγαλύτερη ένταση τώρα, που η χώρα βρίσκεται λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες Ευρωεκλογές.
Σύμφωνα λοιπόν με ακριβείς πληροφορίες των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ» ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχει προωθηθεί φάκελος που αφορά σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής 30 μεγάλων δικηγόρων (περιλαμβάνει και δικηγορικά γραφεία εκτός από φυσικά πρόσωπα) καθώς και 50 μεγαλογιατρών πολλοί εκ των οποίων ανήκουν και στην ομάδα των περίφημων γιατρών του
Κολωνακίου που ελέγχθηκαν επί των ημερών διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα όμως οι έλεγχοι στρέφονται πλέον κι εκτός Λεκανοπεδίου με στόχο να βρεθούν «καραμπινάτες» υποθέσεις φοροδιαφυγής σε όλη την Ελλάδα.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ.
Πιο συγκεκριμένα, οι έλεγχοι στους δικηγόρους αφορούν υποθέσεις που αξιολογούνται εδώ και δύο και πλέον χρόνια κι αφορούν σε φακέλους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, η οποία είχε ζητήσει διευκρινίσεις από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας. Η αρμόδια οικονομική υπηρεσία ελέγχει και έχει ήδη φθάσει στα πρώτα της συμπεράσματα για υποθέσεις αδήλωτων εσόδων από γραμμάτια προείσπραξης που κατατέθηκαν στον ΔΣΑ αλλά και από συγκρίσεις στοιχείων και λογαριασμών ή των ατομικών ανά νομικό φορολογικών δηλώσεων. Όμως οι διασταυρώσεις δεν αφορούν μονάχα αυτά. Στόχος των ελεγκτικών αρχών είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο οι καταθέσεις και ο συνολικός πλούτος πολλών και γνωστών δικηγόρων συνάδουν με την εν γένει δικηγορική τους δραστηριότητα. Ήδη για το θέμα εκτός του ΔΣΑ έχει κινητοποιηθεί και η Α' και Β' Δ.Ο.Υ Αθηνών, η Α', Β' και Δ' Δ.Ο.Υ Πειραιά, η ΦΑΒΕ Αθηνών, Κηφισιάς κ.ά. Αντίστοιχοι έλεγχοι -αν και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει- θα διαταχθούν και στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και την Πάτρα μέσα στον επόμενο μήνα αποσκοπώντας να παταχθεί η φοροδιαφυγή σε πανελλαδικό πλέον επίπεδο κι όχι επιλεκτικά. Για τις ανά την επικράτεια περιπτώσεις έχει διαταχθεί να υπάρξει έλεγχος σε μια πρώτη ομάδα 500 δικηγόρων για να διαπιστωθούν αναντιστοιχίες στις δηλώσεις εισοδημάτων τους. Ήδη στην προηγούμενη μάλιστα διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών υπό τον κ. Γιάννη Αδαμόπουλο είχαν ζητηθεί τα συγκεκριμένα στοιχεία και είχε υπάρξει άμεση συνδρομή ενώ οι έρευνες θα αναζητήσουν στοιχεία και από τη νέα ηγεσία του Συλλόγου υπό τον κ. Αλεξανδρή.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ήδη τα πρώτα στοιχεία των ερευνών δείχνουν πως μεγάλα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών και ιδιαίτερα γνωστός ποινικολόγος , δύο γραφεία εργατολόγων, πρώην υπουργός και νυν δικηγόρος καθώς και μεγάλες φίρμες της Αθήνας βρίσκονται να έχουν αποκλίσεις και να μην έχουν καταβάλει τον αναλογούντα φόρο για δίκες στις οποίες είχαν παραστεί. Το πρόβλημα είναι μεγάλο στην Αθήνα αλλά και σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, το Ίλιον ενώ μεγάλο επίσης πρόβλημα παρουσιάζεται σε μάχιμους δικηγόρους που ασχολούνται με αυτόφωρες διαδικασίες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δικηγόρου με έδρα στο Κολωνάκι ο οποίος ανακαλύφθηκε πως είχε προσαύξηση περιουσίας κατά 1.606.000 ευρώ, χωρίς να προκύπτει η αιτία προέλευσης ή άλλων τριών τουλάχιστον δικηγόρων με περιουσίες από 5 εκατ. ευρώ έως 4,5 εκατ. ευρώ που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

«Πρωταθλητές» οι γυναικολόγοι
Την ίδια ώρα όμως που συμβαίνουν τα παραπάνω, στη φάκα των ελεγκτικών αρχών πέφτουν 50 μεγαλογιατροί που επίσης έχουν αναντίστοιχες δηλώσεις συγκριτικά με τα πραγματικά εισοδήματα και τις καταθέσεις τους. Πρόκειται για τους ελέγχους που είχαν ξεκινήσει στις αρχές του έτους και που φαίνεται να καταλήγουν στα αρχικά συμπεράσματα αλλά και για ελέγχους που είχαν ξεκινήσει στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ όμως έμειναν για μεγάλο διάστημα στα ράφια του ΣΔΟΕ. 
Σε αυτές τις περιπτώσεις εντάσσονται γιατροί στα νότια ακριβά προάστια που δεν εξέδιδαν αποδείξεις φθάνοντας φοροδιαφυγή έως και 2,4 εκατ. ευρώ, γυναικολόγοι (εκεί διαπιστώνεται σύμφωνα με πληροφορίες μας μεγάλο πρόβλημα φοροδιαφυγής) που απέκρυπταν έως και 2 εκατ. ευρώ κατά περίπτωση, και πλήθος άλλων υποθέσεων που κυρίαρχα αφορούν επαγγελματίες των περιοχών της Αθήνας (Κολωνάκι), των βορείων προαστίων και της περιοχής πέριξ της Γλυφάδας και της Βουλιαγμένης.
 Οι αρχικοί έλεγχοι στους ιατρούς ξεκίνησαν με αφορμή τη συμμετοχή συγκεκριμένων προσώπων στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ και ουσιαστικά από εκεί βγήκαν... λαγοί με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να συνεχιστούν. Πηγές αναφέρουν πως στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέσα από εξοντωτικά πρόστιμα να συγκεντρωθούν άμεσα περίπου 100 εκατ. ευρώ ενώ οι έρευνες θα συνεχιστούν εκτός της Αττικής (όπου έχει γίνει η πρώτη κινητοποίηση) και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Παράγοντες του ΣΔΟΕ μάλιστα προσδιορίζουν την φοροδιαφυγή σε δικηγόρους και ιατρούς κοντά στα 2 δισ. ευρώ ποσό πάρα πολύ σημαντικό για τα δημόσια οικονομικά.

Δημοσίευση σχολίου